Gebitsproblemen bij honden en katten verdienen alle aandacht

Ongeveer 90% van de baasjes denkt dat het gebit van hun hond gezond is. Hieronder vind je meer informatie over veelvoorkomende gebitsproblemen bij honden én over goede gebitsverzorging waarmee je deze problemen kunt aanpakken.

 • Gebitsproblemen bij je hond

  Gebitsproblemen zijn een veelvoorkomende kwaal bij honden. Maar liefst 8 op de 10 honden ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. Het is daarom belangrijk om de oorzaken te kennen, de symptomen te herkennen en te weten welke rol gebitsverzorging kan spelen in het verminderen van gebitsproblemen.

  Oorzaken van gebitsproblemen bij honden

  In veel gevallen is tandplak de oorzaak van gebitsproblemen. Tandplak is een onzichtbaar laagje op de tanden, bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak kan in 24 uur omgezet worden in tandsteen. Het ruwe oppervlak van de tandsteen vormt vervolgens een ideale basis voor nieuwe tandplak- en tandsteenaangroei. Waar tandplak relatief gemakkelijk te verwijderen is door goede verzorging van het gebit, kan tandsteen alleen verwijderd worden door het onder algehele verdoving van de tanden af te schrapen. Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Het is daarom belangrijk het gebit van je hond schoon te houden.

  Hoe kun je gebitsproblemen bij je hond herkennen?

  Hoewel een groot aantal honden last heeft van gebitsproblemen, kan het lastig zijn om de gebitsproblemen te herkennen bij jouw hond. Een belangrijke aanwijzing kan zijn dat je hond minder veel eet en voornamelijk droge brokjes laat staan vanwege de harde textuur van de brokjes. Daarnaast wordt vaak ten onrechte gedacht dat honden van nature een slechte adem hebben, terwijl een slechte adem juist een indicatie kan zijn van gebitsproblemen bij jouw hond. Ook een bruine aanslag op de tanden van je hond wijst in veel gevallen op gebitsproblemen. Tenslotte zal je hond zich in sommige gevallen anders gedragen, bijvoorbeeld afstandelijker.

  Gebitscontrole bij de dierenarts

  Als je hond last heeft van één of meerdere genoemde kenmerken, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole bij uw dier en eventuele verdere behandeling. Bovendien is het belangrijk het gebit van je hond dagelijks te verzorgen. Dagelijks tandenpoetsen is de meest effectieve methode om zijn gebit schoon en gezond te houden. Bekijk hier hoe je van tandenpoetsen bij de hond op een prettige manier een gewoonte kunt maken. Naast het tandenpoetsen is het raadzaam om het gebit extra te verzorgen door je hond bijvoorbeeld dagelijks PEDIGREE® DentaStix te geven. Voor een uitleg en werking hiervan, ga naar: PEDIGREE® DentaStix.

  PEDIGREE® DentaStix kunnen helpen het hondengebit te verzorgen

  Naast het tandenpoetsen is het raadzaam om het gebit extra te verzorgen door je hond bijvoorbeeld dagelijks PEDIGREE® DentaStix te geven. Kijk hier voor een uitleg over de werking van PEDIGREE® DentaStix.

 • Hoe poets ik de tanden van mijn hond?

  In een paar korte filmjes hebben we een aantal tandenpoetsinstructies voor je op een rij gezet. Deze kunnen je helpen bij het tandenpoetsen bij je hond!

 • Welke gebitsverzorgende voeding is er voor mijn hond?

  Door dagelijks gebitsverzorgende voeding te geven, help je het gebit van je hond gezond te houden. Producten die hierbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld PEDIGREE® DentaStix.