Gebitsverzorging is belangrijk voor uw kat

Ongeveer 90% van de baasjes denkt dat het gebit van hun kat gezond is. Hieronder vind je meer informatie over veelvoorkomende gebitsproblemen bij katten én over goede gebitsverzorging waarmee je deze problemen kunt aanpakken.

 • Gebitsproblemen bij je kat?

  Wist je dat een groot aantal katten ouder dan 3 jaar last heeft van het gebit? Gelukkig kan een goede verzorging van het gebit van je kat de kans op gebitsproblemen verminderen!

  Oorzaken van gebitsproblemen bij katten

  Vaak worden de tandproblemen bij je kat veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën, dat zich voortdurend op de tanden vormt. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak binnen 24 uur naar tandsteen. Beiden veroorzaken ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten. Bijvoorbeeld verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Daarom is het belangrijk het gebit van je kat schoon te houden.

  Hoe kun je gebitsproblemen bij je kat herkennen?

  Er zijn meerdere manieren om gebitsproblemen bij je kat te herkennen. Onterecht wordt vaak gedacht dat katten van nature een slechte adem hebben. In sommige gevallen kan deze slechte adem echter wijzen op gebitsproblemen bij je kat. Daarnaast kan het voorkomen dat je kat minder eetlust heeft en droge brokjes laat liggen door de harde textuur. Ook bruine aanslag op de tanden van je kat kan een duidelijke aanwijzing zijn voor mogelijke gebitsproblemen. Tenslotte is het soms mogelijk om gebitsproblemen af te lezen aan het gedrag, bijvoorbeeld wanneer je kat zich afstandelijker gedraagt. Wanneer één of meerdere van deze kenmerken aanwezig zijn bij jouw kat, is het verstandig om even naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole.

  Gebitscontrole bij de dierenarts

  Voordat je zelf begint met het schoonmaken van het gebit van je kat, is het verstandig om het gebit te laten controleren door een dierenarts bij jou in de buurt. Tijdens een gebitscontrole bij uw kat kunnen verschillende gebitsproblemen worden ontdekt. De dierenarts kan je vertellen of je kat een behandeling nodig heeft, bijvoorbeeld voor het verwijderen van de tandplak of de tandsteen. Vaak knapt je kat zichtbaar op na een gebitsbehandeling. Het is wel van belang om na de reiniging het gebit van je kat dagelijks te blijven verzorgen. Zonder verzorging zullen de problemen namelijk vanzelf terugkomen.

  Gebitsverzorgende snacks voor katten

  Gebitsproblemen bij je kat kun je helpen voorkomen door het gebit van je kat dagelijks te verzorgen. Dagelijks tandenpoetsen bij katten blijkt in de praktijk vaak lastig voor baasjes. Maar speciale voeding of gebitsverzorgende snacks zoals WHISKAS® Dentabites® en/of WHISKAS® Droge Brokjes kunnen helpen de opbouw van tandplak bij katten te verminderen.

 • Welke gebitsverzorgende voeding is er voor mijn kat?

  Door dagelijks gebitsverzorgende voeding te geven, help je het gebit van je kat gezond te houden. Producten die hierbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld WHISKAS® Dentabites® en/of WHISKAS® Droge Brokjes.