Online gebits-check hond

Controleer zelf hoe het gesteld is met het gebit van je hond. De gebits-check bestaat uit 4 vragen die je achtereenvolgens kunt beantwoorden.

Deze test geeft een algemene indicatie van de gezondheid van het gebit van je hond. Via de gebits-check kan echter geen diagnose worden gesteld en het is geen vervanging voor een dierenartsbezoek. Aan deze test kunnen geen rechten worden ontleend wat betreft het onterecht wel of niet bezoeken van de dierenarts. Ook als je hond een gezond gebit heeft, adviseren wij tweemaal per jaar een routineonderzoek van zijn gebit door een professional.

Doe de online gebits-check

voor honden

Vraag 1/4:

Heeft je hond last van een slechte adem?

Een onfrisse adem kan veroorzaakt worden door achtergebleven etensresten, maar dan is de geur ook snel weer weg. Is de slechte adem chronisch, dan kan dit het gevolg zijn van ontstoken tandvlees.
Als je hond nog een pup is die zijn tanden wisselt kunnen bacteriën ook een slechte adem veroorzaken.
 • Ja, zijn adem ruikt onprettig
 • Nee, hij heeft een frisse adem
 • Zijn adem is soms onfris

Vraag 2/4:

Eet je hond de laatste tijd geen of weinig droge brokken meer?

Als je hond geen droge brokken meer wil eten of kauwt met maar één kant van zijn gebit, dan heeft hij waarschijnlijk gebitsproblemen. Je hond zal namelijk proberen om zijn pijnlijke tanden te ontzien.
Droge brokken helpen zijn gebit schoon te houden, omdat ze tandplak van het gebit afschuren.
 • Nee, hij eet nog gewoon droge brokken
 • Ja, hij eet (bijna) geen droge brokken meer
 • Jawel, maar hij gebruikt vooral een kant van zijn gebit
 • Mijn hond eet nooit droge brokken

Vraag 3/4:

Heeft je hond last van bruingele aanslag op zijn tanden of kiezen?

Tandsteen is hard en geelbruin van kleur. Het begint vaak aan de bovenrand van de kiezen en tanden, tegen het tandvlees aan. Deze plekjes zijn voor de hond namelijk moeilijk zelf schoon te houden.
Verwijderen we tandsteen, dan komt er een gaaf gebit onder vandaan. Laten we het zitten, dan 'groeit' het aan en kan het een dikke laag vormen die het tandvlees opdrukt. Daardoor komen de tandhalzen bloot te liggen en raakt het tandvlees ontstoken. Hoe sneller je met zijn problemen naar de dierenarts gaat, hoe gemakkelijker het te behandelen is.
 • Ja, mijn hond heeft geelbruine aanslag
 • Nee, alle tanden zijn helemaal wit
 • Nee, maar ik zie wel zwarte of anders gekleurde plekjes

Vraag 4/4:

Heeft je hond last van ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees is rood van kleur op de plaatsen waar het aanhecht aan de tand. In sommige gevallen is er sprake van bloedingen of zelfs pus.
Gebitsproblemen zijn gemakkelijk te voorkomen door dagelijks de tanden van je hond te poetsen. Deze routine bouw je langzaam op. Is hij er eenmaal aan gewend dan gaat het poetsen waarschijnlijk moeiteloos. Vooral omdat hondentandpasta verkrijgbaar is in lekkere smaken, zoals kip!
 • Ja, het tandvlees van mijn hond is ontstoken
 • Nee, het tandvlees van mijn hond is niet ontstoken
 • Nee, ik zie geen ontsteking maar wel een deel van de wortel van zijn tanden

Het gebit van je hond is waarschijnlijk in goede conditie

Houd het zo door goede gebitsverzorging. 8 van de 10 honden ouder dan 3 jaar krijgen namelijk last van het gebit, zonder dat het baasje dit weet. Hoe houd ik het gebit van mijn hond gezond?

Mogelijk poets je al dagelijks de tanden van je hond of geef je hem veel gebitsverzorgende producten, zoals speciale hondensnacks, harde brokken, buffelhuid, kauwbotten, flosspeeltjes, etc. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maar misschien doe je dit niet en is je hond nog jong. Zorg dan dat je regelmatig het gebit blijft controleren en verzorgen. Dagelijks zijn tanden poetsen is het belangrijkste dat je kunt doen om de gezondheid van zijn gebit te behouden. Op deze website vind je video-instructies, zodat je kunt zien hoe je goed poetst en er een zo prettig mogelijke ervaring van maakt.

Wil je zijn tanden extra verzorgen? Gebruik dan dagelijks PEDIGREE® DentaStix™. Ook nadat je hond zijn snack heeft opgegeten, blijven de ingrediënten actief.

Hoe controleer ik zijn gebit?

Kijk of er op zijn tanden sporen van tandsteen te vinden zijn. Dit is een harde, bruingele laag op de tanden. Je vindt het vooral op de plaatsen dicht tegen het tandvlees aan. Als je dit niet wegpoetst, dan kan je hond op termijn last krijgen van ontstekingen aan zijn tandvlees en pijn tijdens het gebruiken van zijn gebit. Gebitsproblemen die niet behandeld worden, kunnen uiteindelijk ook tot ontstekingen in organen leiden.

Laat de dierenarts ondanks dagelijkse gebitsverzorging regelmatig het gebit van je hond controleren, bijvoorbeeld in februari tijdens de Maand van de Gebitsverzorging.

Zoek een dierenarts

Vul hier je postcode in om een deelnemende dierenarts bij jou in de buurt te vinden.

Een gebitscontrole is niet onverstandig

Op basis van de ingevulde antwoorden, is het verstandig om met je hond naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole. Uit je antwoorden blijkt dat hij mogelijk last van het gebit heeft. Hoe sneller gebitsproblemen ontdekt worden, des te gemakkelijker ze verholpen worden.

Wat kan ik nu doen?

Maak nu een afspraak bij de dierenarts voor een gebitscontrole. De dierenarts kan dan een persoonlijk advies geven en specifieke informatie aanbieden over de gebitsverzorging bij je hond. Koop een tandenborstel en hondentandpasta voor je hond en volg de video-instructies voor het poetsen van zijn gebit.

Gebitsproblemen voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarbij is dagelijks tandenpoetsen van groot belang. Lees hierover meer op tandenpoetsinstructies pagina.

Wil je zijn tanden extra verzorgen? Gebruik dan dagelijks PEDIGREE® DentaStix™. Ook nadat je hond zijn snack heeft opgegeten, blijven de ingrediënten actief.

Zoek een dierenarts

Vul hier je postcode in om een deelnemende dierenarts bij jou in de buurt te vinden.