Online gebits-check kat

Controleer zelf hoe het gesteld is met het gebit van je kat. De gebits-check bestaat uit 4 vragen die je achtereenvolgens kunt beantwoorden.

Deze test geeft een algemene indicatie van de gezondheid van het gebit van je kat. Via de gebits-check kan echter geen diagnose worden gesteld en het is geen vervanging voor een dierenartsbezoek. Aan deze test kunnen geen rechten worden ontleend wat betreft het onterecht wel of niet bezoeken van de dierenarts. Ook als je kat een gezond gebit heeft, adviseren wij tweemaal per jaar een routineonderzoek van haar gebit door een professional.

Vraag 1/4:

Heeft je kat last van een slechte adem?

Een onfrisse adem kan veroorzaakt worden door achtergebleven etensresten, maar dan is de geur ook snel weer weg. Is de slechte adem chronisch, dan kan dit het gevolg haar van ontstoken tandvlees.
Als je kat nog een kitten is die haar tanden wisselt kunnen bacteriën ook een slechte adem veroorzaken.
 • Ja, haar adem ruikt onprettig
 • Nee, zij heeft een frisse adem
 • Haar adem is soms onfris

Vraag 2/4:

Eet je kat de laatste tijd geen of weinig droge brokken meer?

Als je kat geen droge brokken meer wil eten of kauwt met maar één kant van haar gebit, dan heeft zij waarschijnlijk gebitsproblemen. Je kat zal namelijk proberen om haar pijnlijke tanden te ontzien.
Droge brokken helpen haar gebit schoon te houden, omdat ze tandplak van het gebit afschuren.
 • Nee, zij eet nog gewoon droge brokken
 • Ja, zij eet (bijna) geen droge brokken meer
 • Jawel, maar zij gebruikt vooral een kant van haar gebit
 • Mijn kat eet nooit droge brokken

Vraag 3/4:

Heeft je kat last van bruingele aanslag op haar tanden of kiezen?

Tandsteen is hard en geelbruin van kleur. Het begint vaak aan de bovenrand van de kiezen en tanden, tegen het tandvlees aan. Deze plekjes haar voor de kat namelijk moeilijk zelf schoon te houden.
Verwijderen we tandsteen, dan komt er een gaaf gebit onder vandaan. Laten we het zitten, dan 'groeit' het aan en kan het een dikke laag vormen die het tandvlees opdrukt. Daardoor komen de tandhalzen bloot te liggen en raakt het tandvlees ontstoken. Hoe sneller je met haar problemen naar de dierenarts gaat, hoe gemakkelijker het te behandelen is.
 • Ja, mijn kat heeft geelbruine aanslag
 • Nee, alle tanden haar helemaal wit
 • Nee, maar ik zie wel zwarte of anders gekleurde plekjes

Vraag 4/4:

Heeft je kat last van ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees is rood van kleur op de plaatsen waar het aanhecht aan de tand. In sommige gevallen is er sprake van bloedingen of zelfs pus.
Gebitsproblemen haar gemakkelijk te voorkomen door dagelijks de tanden van je kat te poetsen. Deze routine bouw je langzaam op. Is zij er eenmaal aan gewend dan gaat het poetsen waarschijnlijk moeiteloos. Vooral omdat katentandpasta verkrijgbaar is in lekkere smaken, zoals kip!
 • Ja, het tandvlees van mijn kat is ontstoken
 • Nee, het tandvlees van mijn kat is niet ontstoken
 • Nee, ik zie geen ontsteking maar wel een deel van de wortel van haar tanden

Doe de online gebits-check

voor katten

Het gebit van je kat is waarschijnlijk in goede conditie

Houd het zo door het gebit van je kat goed te verzorgen. 2 van de 3 katten ouder dan 3 jaar krijgen namelijk last van het gebit, zonder dat het baasje dit weet.

Hoe houd ik het gebit van mijn kat gezond?

Dagelijks tandenpoetsen bij katten blijkt in de praktijk voor de meeste baasjes erg lastig. Speciale voeding of gebitsverzorgde snacks kunnen helpen de opbouw van tankplak bij katten te verminderen. Verzorg dus dagelijks de tanden van je kat of geef je kat veel gebitsverzorgende producten, zoals speciale kattensnacks of harde brokken. Wil jij de tanden van je kat extra verzorgen? Geef haar dan dagelijks WHISKAS® Dentabites® en/of WHISKAS® Droge Brokjes. Als het gebit van je kat eenmaal aangetast is, is een gebitsreiniging bij de dierenarts nodig.

Tip: Voorkomen is beter dan genezen! Om gebitsproblemen bij je kat te voorkomen, is het belangrijk jong te beginnen met het controleren van het gebit. Bezoek daarom tweemaal per jaar de dierenarts voor een controle. Dit helpt onnodige klachten voorkomen en helpt je kat bovendien fit en vitaal te blijven.

Hoe controleer ik haar gebit?

Kijk of er op de tanden van je kat sporen van tandsteen te vinden zijn. Dit is een harde, bruingele laag op de tanden. Je vindt het vooral op de plaatsen dicht tegen het tandvlees aan. Als je dit niet wegpoetst, dan kan je kat op termijn last krijgen van ontstekingen aan het tandvlees en pijn tijdens het gebruiken van haar gebit. Gebitsproblemen die niet behandeld worden, kunnen uiteindelijk ook tot ontstekingen in organen leiden.

Laat daarnaast de dierenarts regelmatig het gebit van je kat controleren, bijvoorbeeld in februari tijdens de Maand van de Gebitsverzorging.

Zoek een dierenarts

Vul hier je postcode in om een deelnemende dierenarts bij jou in de buurt te vinden.

Een gebitscontrole is niet onverstandig

Op basis van de ingevulde antwoorden, is het verstandig om met je kat naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole. Uit je antwoorden blijkt dat zij mogelijk last van het gebit heeft. Hoe sneller gebitsproblemen ontdekt worden, des te gemakkelijker ze verholpen worden.

Wat kan ik nu doen?

Maak nu een afspraak bij de dierenarts voor een gebitscontrole. De dierenarts kan dan een persoonlijk advies geven en specifieke informatie aanbieden over de gebitsverzorging bij je kat.

Gebitsproblemen voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarbij is dagelijks tandenpoetsen van groot belang. Lees hierover meer op de pagina over gebitsverzorging.

Wil je haar tanden extra verzorgen? Gebruik dan WHISKAS® Dentabites® en/of WHISKAS® Droge Brokjes.

Zoek een dierenarts

Vul hier je postcode in om een deelnemende dierenarts bij jou in de buurt te vinden.